ممبران قطعه ای سیلندری شکل است که در واقع همان غضاء های نیمه تراوا می باشد. با ایجاد فشار اسمزی در جداره خارجی آن عمل فیلتراسیون (کاهش املاح محلول) صورت می گیرد.
امروزه فیلترهای ممبران یه یکی از اجزای جدایی ناپذیر دستگاههای تصفیه آب مبدل شده است به طوریکه در صورت نبود این قطعه و یا جایگزین کردن آن با قطعاتی با کارایی مشابه میتواند کیفیت آب خروجی را به مقدار چشمگیری تغییر دهد که البته استفاده از این قطعه هزینهی بسیار کمتری نسبت به قطعات مشابه خود دارد. در ضمن استفاده از فیلترهای ممبران به یک روش قابل اجرا و شناخته شده در تصفیه آب تبدیل شده است که برای تولید آب با کیفیت بالا و سالم برای مصارف انسان، بهبود خواص پسماند آبراههها و استفاده مجدد از آب آشامیدنی در موارد غیر خوراکی استفاده میشود.
فیلترهای ممبران از طیف گستردهای از مواد مصنوعی ساخته شدهاند، از جمله استات سلولز، نیترات سلولوز (کولودیون)، پلی آمید (نایلون)، پلی کربنات، پلی پروپیلین و پلی تترا فلورواتیلن (تفلون).
فیلترهای ممبران نسبت به راهبری و نگهداری که می شوند و کیفیت آب خام ورودی طول عمرشان تعیین می شود.
فیلترهای ممبران میتوانند عملکردی مشابه سایر فرایندهای جداسازی را انجام دهند اما تفاوت اصلی در این است که برای وقوع این امر نیازی به منبع گرما ندارند. در نتیجه فناوریهای جداسازی تمایل به مصرف انرژی بسیار کمتری نسبت به سایر فرایندهای مشابه دارد.
عمر مفید غشاء اسمز معکوس برای تصفیه آبهای تا TDS=3000 ppm در شرایط عادی حدود 2.5 سال می باشد.