شرایط نگهداری و تعمیر سیستم RO(دستگاه تصفیه آب)
فشار ورودی و خروجی فیلترها:
برای اندازه گیری فشار آب ورودی و خروجی فیلترهای شنی و فیلترهای زغالی در دستگاه تصفیه آب، از نشانگرهای فشار و اختلاف فشار استفاده می شود.
افت فشار فیلتر:
افت فشار فیلتر با بستر یکنواخت، یا اختلاف فشار آب ورودی و خروجی نشان دهنده میزان گرفتگی فیلتر است و از آن برای مشخص کردن زمان شتشوی معکوس استفاده می شود.
کلر خروجی:
کلر خروجی عبارتست از غلظت کلر آزاد یا کلر کلی در آب خروجی از فیلتر کربن فعال یا آب خوراک RO (مجموع غلظت کلر آزاد و کلر ترکیبی، کلر کل نامیده می شود). آب خوراک نباید دارای کلر آزاد باشد. با اندازه گیری کلر آزاد تشخیص می توان داد که آیا یک فیلتر زغالی کارایی خوبی دارد یا نه.
افت فشار فیلتر:
پارامتر اختلاف بین فشار ورودی و خروجی یک فیلتر دستگاه تصفیه آب، نشان دهنده میزان گرفتگی آن است.
ثبت ساعت کار کردRO:
ثبت ساعت کار کرد، زمانی که به طور فعال در سرویس بوده است. اکثر مواقع برای تعیین کارکرد آن یا زمان از سرویس خارج بودن آن. اندازه گیری ساعت کارکرد سیستم می تواند در تعیین مقدار مصرف آب توسط سیستم مورد استفاده قرار گیرد.
دبی آب محصول:
به دبی آبی که از غشاهای سیستم عبور می کند اطلاق می شود و در سیستم های دستگاه تصفیه آب از آن به عنوان آب تولید نام برده می شود.
دبی آب تغلیظ شده:
به دبی آب تغلیظ شده که در کاربردهای خالص سازی، آب دورریز هم نامیده می شود گفته می شود.
بازدهی آب محصول:
نسبت دبی آب محصول به دبی آب خوراک، بازدهی سیستم نامیده می شود. تغییر این پارامتر، موجب تغییرات زیاد غلظت املاح در حین عبور آب خوراک از سیستم می شود. بنابراین مقدار آن بستگی به پتانسیل تشکیل رسوب بر روی المنتهای غشاء دارد.
جریان برگشتی:
دبی آب دور ریز برگشتی به ابتدای سیستم می باشد.
حجم تانک ذخیره آب:
حجم تانک ذخیره آب در دستگاه تصفیه آب باید اندازه ای باشد که در زمان اوج مصرف، آب مورد نیاز تامین شود.
جنس این مخازن می تواند از استنلس استیل، گالوانیزه، پلی اتیلن و . . . باشد. جهت جلوگیری از رشد جلبک در مخازن پلی اتیلن باید سطح آن توسط سایبان و یا روشهای دیگر از نور خورشید محافظت شود.
مقالات مرتبط
ممبران چیست؟
نصب و راه اندازی سیستم اسمز معکوس و پیش تصفیه:
پیش تصفیه اسمز معکوس:
هدف از پیش تصفیه در اسمزمعکوس، افزایش بازدهی و طول عمر ممبران ها می باشد.با توجه به آنالیز آب خام و استانداردهای تعریف شده برای آب ورودی به دستگاه پیش تصفیه خاص آن طراحی و ساخته می شود.
فیلتر شنی (sand filter):
فیلترهای شنی تحت فشار یکی از مراحل پیش تصفیه می باشد که اجازه عبور ذرات معلق و گل و لای، بزرگتر از ۵۰ میکرون را نمی دهد.
بدنه فلزی صافی تحت فشار، استوانه ای شکل است. جنس بستر فیلترها متشکل از ذرات دانه ای(سنگ سیلیس)می باشد. آبی که باید تصفیه شود وارد قسمت بالایی صافی می شود، از بستر صافی عبور می کند و سپس در قسمت پایین صافی، جمع آوری و به مصرف می رسد. تجمع ذرات معلق در بستر صافی.
عامل افزایش افت فشار آب:
هرگاه افت فشار بیش از حد معین شد، فیلتر از مسیر خارج و شستشو می شود.
برای شستشوی صافی، جریان آب معکوس می گردد(بک واش)تا ضمن منبسط شدن بستر، آلودگی های صافی زدوده شود.
کارکرد عادی:
در زمان استفاده از دستگاه می بایست شیرهای شماره ۱و ۳ باز باشند و شیرهای شماره ی ۲ و ۴ بسته باشند.
طریقه شستشو:
برای این کار که با بالا رفتن فشار داخل دستگاه و کاهش راندمان کار مواجه می شویم. ابتدا می بایست شیرهای ۱ و ۳ را بسته و شیرهای ۲ و ۴ باز شوند،که با مشاهده آب صاف و زلال از خروجی دستگاه، عملیات شستشو پایان می پذیرد.
نگهداری فیلترهای شنی و زغالی:
حداکثر دمای محل نصب و نگهداری دستگاه نباید بیشتر از ۴۰ درجه سانتی گراد باشد.
به شستشو و احیای بستر توجه لازم گردد.
به اطلاعات فنی دستگاه مثل فشار و دبی کار توجه گردد.
بستن سریع شیر فلکه بعد از خروجی دستگاه، می تواند باعث صدمه زدن به دستگاه در دستگاه تصفیه آب گردد. لذا از این کار جلوگیری به عمل آید.
هنگام نصب دستگاه، توجه داشته باشید که محل قرار گرفتن پایه ها بر روی زمین محکم باشد. تا از فرو رفتن آنها در زمین و در نتیجه فشار بر روی لوله های ورودی و خروجی جلوگیری به عمل آید.
دستگاه را در مکانی سرپوشیده ،نصب و نگهداری نمایید.
فیلتر کارتریج:
اندازه فیلترکارتریج ها معمولأ ۲۰ اینچ است، بنابراین صنایع سازنده فیلتر، این اندازه را به عنوان مبنا در دستگاه تصفیه آب برای سایر موارد در نظر می گیرند.
این فیلترها نیز در حذف مواد معلق تا قطر ۱ میکرون، نقش ایفا می کنند.فیلتر پس از اینکه به مدت یک هفته در سرویس بود،باید از سرویس خارج شود و مورد بازرسی قرار گیرد. اگر مقدار لجن در فیلترهای میکرونی زیاد باشد، شستشوی معکوس فیلترهای شنی باید بیشتر انجام شود.
چنانچه رنگ فیلترها از حالت اولیه خارج شده و رنگ زرد مایل به قهوه ای متمایل شده باشد، زمان تعویض فیلترها می باشد.
پمپهای تزریق مواد شیمیایی:
پمپهای تزریق مواد شیمیایی (با توجه به ظرفیت دستگاه) برای سیستم های با ظرفیت کمتر از ۹۰ گالن در دقیقه، مورد استفاده قرار می گیرند. معمولأ این پمپ ها از نوع سوللویید هستند که دیافراگم را به جلو و عقب می راند. شیرهای یک طرفه موجود در ورودی و خروجی محفظهء دیافراگم، مستقیمأ موجب انتقال سیال به داخل محفظه و هدایت آن به سمت لوله ی خروجی پمپ در دستگاه تصفیه آب می شود.می توان پمپ ها را به روی یک مقدار ثابت تنظیم کرد.
تنظیم در سرعت بالا به حل کردن مواد شیمیایی در جریان،کلی کمک خواهد کرد. از تنظیم پمپ در سرعت پایین باید اجتناب شود، مگر اینکه سیستم برای تزریق مواد شیمیایی در مسیر پایین دست طراحی شده باشد.
لازمه ی محافظت از یک پمپ تزریق، در دستگاه تصفیه آب این است که تمام مسیرهای ورودی به آن و مکش دیافراگم پر از آب باشد.که اگر حباب های هوا در مسیر ورودی یا دیافراگم وجود داشته باشد، حباب های هوا مانع از پمپ شدن سیال می شود.
تست پمپ با مواد شیمیایی قوی خطرناک است، زیرا احتمال پاشیدن مواد شیمیایی یه روی پرسنل وجود دارد. در صورت امکان، ابتدا باید با آب آزمایش شود و سپس ماده ی شیمیایی اضافه گردد.
دستگاه تزریق آنتی اسکالانت:
در این سیستم مواد آنتی اسکالانت جهت عدم رسوب گذاری در ممبران ها در آب ورودی به آنها در دستگاه تصفیه آب تزریق می شود.تزریق این مواد نیز به وسیله پمپ تزریق انجام گرفته و مقدار آن با توجه به آنالیز آب، به وسیله پمپ قابل تنظیم می باشد.
سیستم اسمز معکوس باید بر روی سطح چهار گوش و ارتفاع حد اقل ۴ سانتی متر از سطح زمین نصب شود.
سیستم اسمز معکوس باید در اتاقک مخصوص با دمای محیط حداقل ċ ۵ و حداکثر ċ ۳۰ و دارای سیستم تهویه مطلوب باشد.
هنگام راه اندازی سیستم اسمز معکوس، در دستگاه تصفیه آب زمان از اهمیت خاصی برخوردار است.
زمان باید طوری برنامه ریزی شود که بعد از راه اندازی، سیستم برای همیشه در سرویس باشد. بر حسب اتفاق ممکن است سیستم یا تمام واحد تصفیه آب از سرویس خارج شود. هنگامی که بیش از یک روز مورد استفاده قرار نگیرد و به حالت راکد باشد، فعالیت بیولوژیکی، شروع خواهد شد. گرفتگی بیولوژیکی شدید موجب از کار افتادن غشاء خواهد شد.
غشاء یا ممبران:
ممبران قطعه ای سیلندری شکل در دستگاه تصفیه آب است که در واقع همان غشاء های نیمه تراوا می باشد. با ایجاد فشار اسمزی در جداره خارجی آن عمل فیلتراسیون (کاهش املاح محلول) صورت می گیرد.
ممبران ها نسبت به راهبری و نگهداری که می شوند و کیفیت آب خام ورودی طول عمرشان تعیین می شود.
عمر مفید غشاء اسمز معکوس برای تصفیه آب های تا TDS=3000 ppm
در شرایط عادی حدود ۲.۵ سال می باشد.
رسوب گرفتگی غشاء و شستشوی غشاء ها(CIP):
در سیستم اسمز معکوس در حال بهره برداری، رسوبات کربناتها، سولفاتها، مواد بیولوژیکی، ذرات کلوئیدی و مواد غیر محلول آلی بر روی غشاء تشکیل دهد. با توجه به افت فشار در غشاء ها و کاهش تولید آب به طور همزمان، نیاز به شستشوی فیلترها می باشد.
شستشوی شیمیایی غشاء ها با استفاده از آب نرم امکان پذیر است ولی مناسب تر است از آب تصفیه شده توسط سیستم اسمز معکوس در دستگاه تصفیه آب استفاده گردد. مناسب ترین دمای شستشو دمای ۴۵C می باشد.
راهبری سیستم اسمز معکوس آسان است. پمپ فشار قوی، فشار مورد نیاز برای رانش آب خالص جهت نفوذ از میان غشاء نیمه تراوا را مهیا می کند. وقتی که پارامترهای صحیح و تاثیرات وابسته به آنها مورد نظر قرار گیرند، بهره برداری آسان خواهد بود.
نشان دادن صحیح پارامتر های سیستم، اپراتور را در مورد روند رسوب و گرفتگی سیستم و میزان جریان آب تولید و دور ریز، مطلع می سازد.
ثبت روزانه پارامترهای کلیدی:
برای نشان دادن تغییرات کارآیی که ممکن است نشان دهنده مشکلاتی نظیر گرفتگی، رسوب یا اضمحلال غشاء در دستگاه تصفیه آب باشد. برای داده ها جدول منظور گردیده است.
این جدول خاص شامل تعدادی از پارامترهای کلیدی برای سیستم است. جدول را به اندازه گیری کارایی تجهیزات و خدمات رسانی بهتر شرکت طی یک برنامه ریزی مشخص به واحد خدمات پس از فروش ارسال می کنند.
پمپ فشار قوی:
پمپ فشار قوی که یکی از اجزاء اصلی سیستم است.
جریان آرام و پیوسته برای غشاء باید توسط پمپ دستگاه تصفیه آب تامین شود. ظرفیت آن باید به اندازه ای باشد که قادر به تامین جریان لازم با فشار مطلوب در شرایط مختلف بهره برداری از غشاء باشد.
این فشار در ممبرانهای نوع کم فشار۱۵۰ psi در ممبرانهای معمولی۲۲۰ psi و در ممبرانهای آب دریا ۵۰۰ psi می باشد.
جنس قطعات پمپ که در تماس با آب هستند، برای کاربرد در سیستم باید ارزیابی شوند، به عنوان نمونه پره های پمپ و یاتاقان هر دو فولاد زنگ نزن ۳۱۶ ساخته می شود.
دبی سنجها (فلومتر):
بر روی پانل دستگاه دو ستون شیشه ای نصب می شود که میزان آب تولید و آب دور ریز را در دستگاه تصفیه آب به ما نشان میدهد.
بهترین راه برای کالیبره کردن دبی سنج، این است که جریانی که از آن عبور می کند در داخل یک مخزن مندرج بزرگ ریخته شود و زمان پر شدن آن با یک کرنومتر اندازه گیری شود.
T.D.S متر:
غلظت کل جامدات محلول در سیستم است که سنسور این دستگاه در مسیر آب تولیدی قرار می گیرد. T.D.S آب تولیدی را در دستگاه تصفیه آب نشان می دهد.
فشار سنج ها (مانومتر):
چهار فشار سنج بر روی پانل دستگاه نصب شده است. که شامل دو گیج برای آب ورودی و خروجی کارتریجها می باشد. و دو گیج برای آب ورودی و خروجی ممبرانها استفاده می شود.
شیر کنترل:
میزان فشار سیستم و میزان دور ریز و تولید دستگاه با تنظیم این شیر میسر می شود.
High Pressure Switch:
این وسیله موجب توقف کار سیستم در فشار بالا تر از حد مجاز سیستم می شود.
Low Pressure Switch:
این وسیله موجب توقف کار دستگاه در فشار پایین تر از حد مجاز سیستم می شود.
کارتریج میکس:
در پشت کارتریج اصلی، فیلترهای کارتریجی به نام میکس نیز تعبیه می شود، که در موقع اضافه کردن آب خام به آب تولیدی، در دستگاه تصفیه آب برای تنظیم املاح مورد نیاز آب استفاده می شود که مواد معلق را حذف کرده و آب خام را به آب تولیدی اضافه می کند.
تابلوی کنترل و راه اندازی سیستم:
این تابلو شامل کنترل فاز و بی متال و کلیدهای حرارتی مغناطیسی می باشد. و کنتاکتور و کلیدهای فرمان و کلیدهای اتوماتیک و آمپرمتر و ولت مترو تایمر هم دیگر اچزای آن می باشد.
بدون دیدگاه