تمیز کردن غشا در سیستم اسمزمعکوس

تمیز کردن غشا در سیستم اسمزمعکوس


تمیز کردن غشا :

غشا در سیستم اسمز معکوس ، لایه ی نازکی است که می تواند اجزای یک سیال را به طور انتخابی از آن جدا نماید و یکی از مهم ترین اجزا می باشد به همین علت باید مرتب بررسی و تمیز گردد.

رسوب غشایی یک پدیده طبیعی در سیستم های اسمز معکوس (RO) است. هنگامی که تمیز کردن شیمیایی به درستی و به موقع انجام شود، برگشت پذیر است و در صورت مخالف نیست.

علائمی که نشان می دهد تمیز کردن شیمیایی ضروری است عبارتند از:

  • هنگامی که جریان نفوذ 10 تا 15 درصد کاهش می یابد.
  • هنگامی که اختلاف فشار از 10 به 15 درصد افزایش می یابد، اختلاف فشار از فشار در جریان تغذیه منهای فشار در جریان دفع محاسبه می شود.
  • هنگامی که دفع نمک ها بین 1 تا 2 درصد کاهش می یابد (این با جریان های خوراک و نفوذ و با غلظت کل نمک های حل شده در هر دو محاسبه می شود).

فرکانس مورد نیاز برای تمیز کردن غشاهای اسمز معکوس RO به موارد زیر بستگی دارد:

غلظت نمک در آب تغذیه، پیش تصفیه صحیح آن و درصد دفعی که تجهیزات با آن کار می کنند. فرکانس قابل قبول تمیز کردن بین 3 تا 12 ماه است.

خاک می تواند ناشی از موارد زیر باشد:

  • کربنات ها، سولفات ها و / یا سیلیکات ها.
  • اکسیدهای فلزی آهن، منگنز، آلومینیوم و غیره
  • مواد آلی.
  • مواد بیولوژیکی (رشد باکتری ها، کپک ها، قارچ ها و غیره).

در مورد دو گروه اول، رسوب ناشی از رسوب این نمکها است که هر چه غلظت آنها به حد حلالیت در دفع نزدیکتر شود، بیشتر است.

رسوب گیری توسط مواد آلی به دلیل تجمع آن است و هر چه غلظت آن بیشتر باشد. و رسوب توسط مواد بیولوژیکی زمانی اتفاق می‌افتد که میکروارگانیسم‌ها به غشاء برخورد کرده و با مواد آلی زیست تخریب‌پذیر مواجه می‌شوند.

اثربخشی تمیز کردن شیمیایی تا حد زیادی به انتخاب پاک کننده یا پاک کننده بستگی دارد. برای هر نوع رسوب، ترکیبات خاصی وجود دارد. به طور کلی، محلول های اسیدی پراکندگی آلاینده های معدنی را که دو گروه اول را تشکیل می دهند، تسهیل می کنند. در حالی که اجزای گروه سوم و چهارم با محلول های قلیایی حذف می شوند.

هنگامی که شیمی آب خوراک مشخص باشد، ماهیت رسوب را می توان پیش بینی کرد. اولین باری که تمیز کردن مورد نیاز است، توصیه می شود با یک متخصص تماس بگیرید.

تمیز کردن غشا در سیستم اسمزمعکوس
تمیز کردن غشا در سیستم اسمزمعکوس

قبل از تمیز کردن غشاهای اسمز معکوس RO ، نکات مهمی وجود دارد که باید در نظر بگیرید:

  • توصیه های سازنده پاک کننده را مرور کنید: دوز، pH، دما، ایستادن و زمان هم زدن.
  • سازگاری پاک کننده (ها) را با مواد سازنده غشاء بررسی کنید.
  • هنگام تهیه محلول با پاک کننده مراقب باشید تا از محدوده pH توصیه شده خارج نشوید. محدوده بین 4 تا 10 هیچ آسیبی به ممبران وارد نمی کند. اگر میزان رسوب به محلول‌های تهاجمی‌تری نیاز دارد، به یاد داشته باشید که مقادیر pH بین 2 تا 4 یا بین 10 تا 12، در صورت تجاوز از زمان تمیز کردن، می‌تواند باعث آسیب به غشاء شود.
  • محلول های اسیدی و سوزاننده را با هم مخلوط نکنید. مطمئن شوید که هر محلول تمیز کننده را قبل از معرفی محلول بعدی به خوبی بشویید.

در سیستم های چند مرحله ای، شستشوی هر مرحله به طور جداگانه توصیه می شود.

در محلی با تهویه مناسب تمیز کنید.

تمامی مواد تشکیل دهنده سیستم نظافت باید در برابر خوردگی شیمیایی مقاوم باشند.

مخزن باید اندازه کافی برای نگهداری محلول تمیز کننده داشته باشد. استفاده از حجم 5 گالن در هر ممبران 4×40 اینچی و 20 گالن در هر ممبران 8×40 اینچی توصیه می شود. مخزنی که محلول در آن تهیه می شود باید به راحتی در دسترس باشد. ترتیب لوله ها باید اجازه گردش مجدد را بدهد و گردش مجدد باید به پایین مخزن تخلیه شود تا کف کردن به حداقل برسد.

پمپ باید برای تامین جریان و فشار مورد نیاز کافی باشد. حداکثر فشار توصیه شده 60 psi است. فشار خیلی زیاد اجازه نمی دهد جامدات یا ناخالصی ها از سطح غشا خارج شوند. جریان نباید بیشتر از 40 گرم در دقیقه برای یک غشاء 8 × 40 اینچی و 10 gpm برای یک غشای 4 × 40 اینچ باشد.

استفاده از فیلتر کارتریج 5 تا 10 میکرونی برای حفظ مواد جامد آزاد شده در حین تمیز کردن توصیه می شود. باید در خط گردش مجدد به مخزن قرار گیرد. نظارت بر فشار دیفرانسیل در این نقطه بسیار مهم است و پس از رسیدن به فشار دیفرانسیل 15 psi کارتریج را تعویض کنید.

وجود نقاط نمونه برداری و فشارسنج هایی که امکان اندازه گیری PH و فشار را در تخلیه پمپ و در خط برگشت گردش مجدد فراهم می کند ضروری است. تغییر pH قابل انتظار است: به این معنی است که آلاینده ها با محلول پاک کننده واکنش نشان می دهند. هنگام تشخیص تغییر بیشتر از 5 واحد pH، مقدار pH اولیه محلول را با ماده شیمیایی پاک کننده تنظیم کنید.

پرکاربردترین شاخص برای تعیین زمان توقف تمیز کردن، زمانی است که pH دیگر دستخوش تغییر نمی شود، به این معنی که آلاینده ها دیگر پراکنده نمی شوند.

روش های تمیز کردن RO بسته به ویژگی های هر سیستم متفاوت است.

مراحل اولیه تمیز کردن عبارتند از:

مخزن را با حجم آب لازم برای اندازه و تعداد غشاهای تمیز پر کنید. از آب نفوذ کرده یا حداقل نرم شده استفاده کنید.

ماده تمیز کننده را طبق دستورالعمل سازنده اضافه کنید. برای اطمینان از اینکه محلول کاملاً همگن است، از یک همزن مکانیکی یا چرخش مجدد در مخزن استفاده کنید. برای جلوگیری از واکنش هایی که می تواند ایمنی شما را به خطر بیندازد، مهم است که همیشه ماده پاک کننده را به آب و نه به ریو اضافه کنید.

در صورت امکان، محلول را بدون تجاوز از 40 درجه سانتیگراد گرم کنید تا موثرترین نتیجه را داشته باشید. با محدودیت های دمای غشا مشورت کنید.

در حالی که شیر دفع کاملا باز است، محلول تمیز کننده را معرفی کنید. با این هدف که سرعت ورود محلول تدریجی باشد، سرعت تغذیه را با یک شیر در محل تخلیه پمپ تنظیم کنید. به مدت 30 تا 60 دقیقه دوباره چرخش کنید.

PH و فشار را حداقل هر 15 دقیقه در ورودی و خروجی غشا کنترل کنید. توصیه می شود این اطلاعات را در گزارش نگهداری تجهیزات نگهداری کنید.

هنگامی که آلودگی بیش از حد است، توصیه می شود که غشاها را در محلول تمیز کننده غرق کرده و برای مدت زمان لازم استراحت دهید که می تواند بین 45 دقیقه تا 8 ساعت متغیر باشد. با توجه به اینکه محلول بسیار تهاجمی است و قرار گرفتن در معرض طولانی مدت می تواند به غشاء آسیب برساند. گزینه دیگر این است که پس از سیل در حالت استراحت، چرخش دوم را انجام دهید، همان توصیه های مندرج در نکات 4 و 5 را دنبال کنید.

برای شستشو، از آب نفوذ کرده یا نرم شده با فشار کم استفاده کنید و به سیستم دفع مناسب ارسال کنید. یک راه موثر برای تعیین زمان توقف شستشو، استفاده از TDS متر است. معیار خاتمه آبکشی زمانی است که مقدار SDT در ورودی و خروجی برابر باشد.

برای بازگرداندن RO به سرویس، ابتدا شیر دفع را به حالت عادی برگردانید، راه اندازی کنید و کیفیت آب را کنترل کنید. طبیعی است که مدتی طول بکشد تا کیفیت آب تراوش شده تثبیت شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *