یکی از مهم ترین فرآیندها برای تصفیه فاضلاب های بهداشتی و تصفیه فاضلاب صنعتی تصفیه بیولوژیکی فاضلاب می باشد.
در این روش مواد آلی توسط میکروارگانیسم ها حذف می شوند.
در واقع در این روش باکتری های هوازی و بی هوازی و میکروارگانیسم ها مواد آلی موجود در فاضلاب را مصرف می کنند.
انواع فرآیندهای بیولوژیکی تصفیه فاضلاب
فرآیندهای بیولوژیکی تصفیه فاضلاب را می توان به دو دسته تصفیه هوازی فاضلاب و تصفیه بی هوازی فاضلاب دسته بندی نمود.
هر یک از باکتری ها ویژگی های مختلفی دارند و برای رشد و نمو واکنش های مختلفی را از خود نشان می دهند.
برخی از آن ها با استفاده از اکسیژن مواد آلی را تجزیه می کنند و از این راه تکثیر پیدا می کنند.
برخی دیگر از این باکتری ها نیز با تولید اسید در شرایط بی هوازی از مواد آلی موجود در فاضلاب متان تولید می کنند. تصفیه بیولوژیکی راندمان بالایی در حذف مواد آلی و زائد دارد.
کاربرد فرآیندهای بیولوژیکی در تصفیه فاضلاب
با استفاده از فرآیندهای بیولوژیکی تصفیه فاضلاب می توان آلاینده های مختلف موجود در فاضلاب را حذف کرد. این آلاینده ها ممکن است شامل موادی همچون فسفر، نیتروژن، فلزات سنگین و رنگ های استفاده شده در صنایع مختلف نساجی و رنگرزی باشد.
معرفی انواع فرآیندهای بیولوژیکی
فرآیندهای بیولوژیکی تصفیه فاضلاب را می توان با توجه به نوع باکتری های به کار رفته در جهت تصفیه فاضلاب به دو دسته تصفیه هوازی فاضلاب و تصفیه بی هوازی فاضلاب دسته بندی نمود.
در روش تصفیه هوازی فاضلاب مواد آلی موجود در فاضلاب توسط لجن فعال و باکتری های هوازی تجزیه می گردند. در این روش جریان هوا به داخل تانک های فاضلاب و مخازن حاوی لایه لجن در کف وارد می گردد و از این طریق شرایط برای تجزیه مواد آلی توسط باکتری ها و اکسیژن فراهم می گردد.
هواده سطحی شناور، هواده سطحی ثابت و هواده عمقی تجهیزات موردنیاز برای این کار هستند. در این روش هیچ گونه گاز متانی تولید نمی شود. فرآیند اوربال، راکتور ناپیوسته متوالی SBR، تثبیت تماسی CSAS، هوادهی گسترده، لجن فعال اختلاط کامل CMAS و لجن فعال متداول با جریان پیستونی CPF از روش های متنوع پیاده سازی تصفیه فاضلاب هوازی می باشند.
هریک از این روش ها با توجه به ظرفیت، نوع فاضلاب و شرایط محیطی تصفیه خانه مورد استفاده قرار می گیرد.
روش دیگر تصفیه فاضلاب، تصفیه بی هوازی است که در این روش کار تصفیه توسط باکتری های بی هوازی انجام می گیرد. در واقع باکتری ها مواد آلی را در شرایط بی هوازی تجزیه و تبدیل به متان می کنند. مواد آلی در سه مرحله هیدرولیز، اسیدوژنز و متانوژنز تجزیه می گردند.
فاضلاب ورودی در ابتدا هیدرولیز می گردند با این کار چربی ها و کربوهیدرات ها تبدیل به مواد محلولی می شوند. سپس در مرحله ی بعد این مواد اسیدی خواهند شد.
در پایان نیز لجن ها و گاز متان در کف تصفیه خانه ها ته نشین خواهند شد.
راکتور بافل دار بی هوازی ABR، راکتور تصفیه بی هوازی UAFB و تصفیه بی هوازی UASB از رایج ترین روش های تصفیه بی هوازی فاضلاب می باشند.
روش های تصفیه فاضلاب کاربرد زیادی در تصفیه فاضلاب بهداشتی شهری، تصفیه فاضلاب کشتارگاه ها، تصفیه فاضلاب بیمارستان ها و مراکز درمانی و … دارند.
همچنین بخوانید:
بدون دیدگاه